13 Nisan 2016

“Tarihte Kıbrıs” Sempozyumu sona erdi

Uluslararası Akdeniz Karpaz Sempozyumu “Tarihte Kıbrıs” Akdeniz Karpaz Üniversitesi (AKÜN), TC Polis Akademisi ve Journal of History Studies işbirliğiyle, Türk Tarih Kurumu’nun da katkılarıyla 11 Nisanda Akdeniz Karpaz Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Golden Tulip Otel’de başladı.

İki gün sürecen sempozyumda Kıbrıs’ın diğer ülkelerle ilişkileri, Kıbrıs’taki egemenlikler, sanatlar, yaşam tarzı, vakıflar, tarihi eserler, meslekler, eğitim, nüfus ve toplum yapısı, örgütler, meşhur kişiler ve Kıbrıs’ın basına yansıması gibi çeşitli konularda bilimsel sunumlar yapıldı. Sempozyuma KKTC, Türkiye, Sırbistan, Azerbaycan, Yunanistan, Amerika ve İngiltere’den alanında uzman 110 akademisyen katıldı.

TC Polis Akademisi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Osman Köse’nin başkanlığında Golden Tulip Otel’de yapılan sempozyum, eş zamanlı olarak üç farklı salonda ve toplam 25 oturumda gerçekleşti.

Sempozyum, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla, sempozyuma gönderilen telgrafların aktarılmasının ardından T.C. Polis Akademisi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Osman Köse'nin, Fırat Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Öztürk'ün, AKÜN Rektörü Prof. Dr.  Ahmet Yörükoğlu'nun ve T.C. Polis Akademisi Başkanı Yılmaz Çolak’ın açış konuşmalarından sonra başlamıştı. 25 oturumda 100 tebliğ sunulduğu sempozyumda ilk gün sonunda katılımcılara ve misafirlere kokteyl verildi. İkinci gün 6 oturumdan sonra verilen öğle yemeğinin ardından diğer oturumlara geçildi. Oturumlar sonunda değerlendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıda konuşan oturum başkanı ve TC Polis Akademisi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Osman Köse, 300'e yakın bildiri başvurusunun olduğunu ancak sadece 100'ünün kabul edildiğini söyledi. Bu 100 bildirinin ekim ayında "Tarihte Kıbrıs" adıyla hakemli olarak kitaplaştırılacağını açıkladı. Köse son olarak Journal of History Studies'e, Türk Tarih Kurumu'na ve AKÜN'e teşekkür etti.

19 Mayıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nedim İpek, sunulan bildirilerin doyurucu olduğunu, bilim açısından Kıbrıs'a birçok katkı sağlandığını belirtti. Fırat Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Öztürk güzel bir sempozyumun geride kaldığını, bütün bildirilerde Kıbrıs'ın bizim için önemli olduğunun görüldüğünü ifade ederek emeği geçenlere teşekkür etti.

Mersin Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nükhet Adıyeke yeni bir üniversitenin böylesi bir sempozyum düzenlemesiyle misyonunu ortaya koyduğunu söyledi. Osmanlı dönemine ilişkin yeni analizlerin yapıldığını, defterlerin tarandığını ifade ederek yeni konuların ve yeni önerilerin ortaya çıktığını ifade etti. Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yılmaz Kurt katılımcılara alın teriyle sundukları bildiriler için teşekkür ederek akademisyenlerin öğrencilerine daha da destek çıkması gerektiğini belirtti ve sempozyumdaki isimsiz kahramanlara teşekkür etti. Son olarak konuşan AKÜN Mütevelli Heyeti üyesi Ahmet Erbaş, katılımcılara emekleri ve geldikleri için teşekkür etti. Akademisyenlerin her zaman başımızın üstünde olduğunu ve onlarla gurur duyduklarını belirtti. Sempozyum, verilen akşam yemeğinden sonra sona erdi.

Bildiri özetleri için tıklayınız.