KKTC’deki Sivil Havacılık Gelişimi ile İlgili Panel Düzenlendi

Akdeniz Karpaz Üniversitesi, Havacılık Meslek Yüksekokulu tarafından 7 Aralık Uluslararası Sivil Havacılık günü nedeniyle “KKTC’deki Sivil Havacılık Gelişimi” paneli düzenlendi.

Panelde AKÜN Havacılık Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Alexander Eremichev, Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Mustafa Sofi, Pegasus Havayolları Kıbrıs Genel Müdürü Zeki Ziya, T & T Ercan Havalimanı Genel Müdürü Serhat Özçelik, Kıbrıs Türk Hava Kontrolörler Derneği Başkanı Kemal Aldağ, Pegasus Kaptan Pilotu Bekir Kasapoğlu ve Pegasus Kaptan Pilotu Ayberk Evsel havacılığın KKTC’deki dünü, bugünü ve yarını konuşuldu.

İlk oturumun ilk konuşmasını Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Mustafa Sofi yaptı. Sofi, KKTC’deki sivil havacılığın şu anki durumunu, yeni yapılacak olan havalimanının pist ve apronu hakkında bilgi verdi. Hava trafik kontrollerinin smart projesi olarak adlandırıldığı en son teknolojinin kullanıldığından bahsetti. Akdeniz Karpaz Üniversitesi Havacılık Yönetimi

Bölüm Başkanı Doç. Dr. Alexander Eremichev ise ilk Kıbrıs hava sahasında uçan ilk Osmanlı Türk uçağının tam 100 yıl önce olduğunu ve 100’üncü yıl dönümünü kamuoyuna duyurduğunu belirtti. Kuzey Kıbrıs’taki Ercan Havalimanı, Güney Kıbrıs’taki iki havalimanına gelen yolcu sayısından daha fazla yolcuya hizmet verdiğini söyledi. Pegasus Havayolları Kıbrıs Genel Müdürü Zeki Ziya konuşmasında Kıbrıs’ın ada olması sebebiyle havacılığa ihtiyaç duyulduğunu, devlet destekli havayolu şirketlerinin batmaya daha meyilli olduğunu ve örneklerini yakınlarımızda gördüğümüzü vurguladı. Kıbrıs Türk Hava Kontrolörleri Dernek Başkanı Kemal Aldağ, Ercan Havalimanı’nın dününü, bugününü ve yapılacak olan yeni terminalin projesini anlattı. Kontrolörlerin nasıl bir eğitimden geçtiğini, yeni kontrolörlerin şu anda sıkı bir eğitimda olduğunu ve yakın bir zamanda görevlerine başlayacağını belirtti.

İkinci oturumda söz alan T & T Ercan Havalimanı Genel Müdürü Serhat Özçelik yeni yapılacak olan havalimanı terminal binasının detayları hakkında bilgi vererek açılacak  olan terminalde şu anki personel sayısının üç katı kadar personele ihtiyaç olacağını söyledi.

Göreve alınacak olan personellerin eğitimli kişiler arasından tercih edileceğini vurguladı. Şu anki Ercan Havalimanı’nda verilen hizmetleri ve yapılacak olan yeni düzenlemeleri dile getirdi. Pegasus Kaptan pilotu Ayberk Evsel konuşmasında havacılığın tarihçesini anlatarak büyük özveri gösteren geçmiş havacıların koyduğu katkılara minnet borçlu olduğumuzu ifade etti. Panelin son konuşmacısı olan Pegasus Kaptan Pilotu Bekir Kasapoğlu bu gibi etkinliklerin çok faydalı olduğunu ve devletin de dikkatini çekebilmesi için Üniversitelere en yakın zamanda Havacılık Şurasının organizesinin başlaması çağrısında bulundu.

Panele katılan konukların soruları yanıtlandı. Konuşmacılar da Akdeniz Karpaz Üniversitesi’ne 7 Aralık Uluslararası Sivil Havacılık gününde “KKTC’deki Sivil Havacılık Gelişimi” ile ilgili bir etkinlik düzenledikleri için teşekkür ettiler.